блог

Как да изберем спалня?

По принцип хората не правят чести промени след закупуване на спалнята. Дори когато ремонтирате изцяло дома си, спалните са последни в списъка. Поради тази причина изборът на спалня става важен. Защото е необходимо да направите правилната покупка от първия път. Има обаче въпроси, които трябва да имате предвид, когато организирате спалнята си.

Как да изберем спален комплект?

Най-важният въпрос при избора на спален комплект е размерът на комплекта и местоположението на стаята, в която ще бъде поставен. До такава степен, че закупуването на комплект с голямо легло от вашата стая не ви оставя жизнено пространство и не ви осигурява ергономично използване. В този смисъл моментите, които трябва да се вземат предвид преди избора на спалня, са следните.

  • Площта на спалнята
  • Стилът на интериорната декорация на спалнята и вашите предпочитания за дизайн
  • нощни шкафчета
  • шкафове
  • пердета
  • Цветови комбинации на спалнята
  • Осветителни елементи

Площ на спалнята

Разгледайте пространството на настоящата си спалня. Коя е най-добрата позиция за гардероба? Гардеробът с добър размер трябва да има поне шест врати и дължина четири метра. Колко място оставя това за леглото? Планирайте разположението на леглото, килера, гардероба и, ако е необходимо, бюрото. Имате ли нужда от двойно или двойно легло, или е достатъчно единично легло? Ако имате голяма спалня, можете дори да включите малък кът за сядане. Двуетажните легла заемат по-малко място и са добър вариант за детски спални. Мебелите с подходящ размер могат да направят стаята ви да изглежда красива, без да е прекалено претрупана.

Дизайн на спалня

Какъв е вашият предпочитан стил на интериорна декорация? На първо място, вие сами трябва да си отговорите на този въпрос. Независимо дали става въпрос за изчистена и минималистична спалня или топла и селска. Или по-класически и традиционен? Избраните от вас мебели и обзавеждане трябва да отразяват този стил. Ако имате съществуващи парчета, които искате да запазите по емоционални причини, тогава трябва да изберете други парчета, които не рискуват с тях. Тъй като декорът на спалнята трябва да бъде спокоен и да не разсейва, трябва да се опитате да работите около единен унифициран стил и дизайн.

Стилове легла

След като сте избрали стила, който харесвате, можете да започнете да разглеждате опциите за обзавеждане. Минималистичната тема изглежда добре с ниска цена или такава, която не е прекалено силна табла. Може би сте се влюбили в красивото традиционно легло с балдахин, изложено в мебелния магазин. Но имайте предвид, че ако спалнята ви е по-малка и с нисък таван, ще изглежда много непропорционално. Ако искате да имате допълнително място за съхранение в стаята си, това е легло, което трябва да издърпва чекмеджетата.

нощни шкафчета

Нощните шкафчета са продължение на вашето легло и следващата по важност мебел във вашата спалня. Искате ли просто нощно шкафче за вашия будилник и нощна лампа, или искате и няколко чекмеджета за съхранение на дъното? Ако пространството позволява, планирайте да имате нощно шкафче от двете страни на леглото. Повечето готови креватчета се доставят с подходящи нощни шкафчета и можете да проверите дали могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на вашите нужди.

Шкафове за спалня

Могат да се разработят много фини детайли относно дизайна на гардероба. Ето защо даването само на основните съвети ще ви даде няколко важни съвета. Когато избирате дизайна на вашия гардероб, първо помислете дали ще имате нужда от вградени гардероби или самостоятелно място за съхранение. Скринът изглежда добре като част от шкаф с огледало върху него. Ако нямате място за вграден гардероб, свободностоящият гардероб също е подходящ вариант. Освен това кориците са много важни. Трябва ли да е сгъваем капак или плъзгащ се слайд? Тези с плъзгащи се врати не могат да използват различни части на шкафа едновременно. Въпреки това, ако е покрита, всяка зона може да се използва едновременно.

Искате ли също да имате горен етаж, където можете да поставите куфари и допълнителни кутии? Стилът на вашите калъфи трябва да съответства на основната тема на интериорния дизайн на вашата спалня. Ако правите мебелите си изцяло сами, говорете с дизайнера си за това колко пространство за окачване ви е необходимо и колко чекмеджета трябва да могат да поберат вашите складови единици. Ако имате малка стая, можете да използвате огледала на вратите на гардероба, за да удвоите визуално наличното пространство.

Цветова комбинация за спалня

Цветовете, които изберете за вашите мебели, стени и обзавеждане ще създадат атмосферата, която желаете във вашата спалня. Сините, белите и сивите са хладни и спокойни. Така можете да имате спокойна нощ. От друга страна, червените и жълтите са живи и не допринасят за спокойна атмосфера. Черното и лилавото могат да бъдат доста разсейващи и е по-добре да се избягват в спалнята. Изберете цветове, които се допълват и създават усещане за хармония.